Cavitats oblidades

Nou Avenc al Parc de Sant Llorenç del Munt i l’ Obac.

(De moment li direm Avenc del Mas Casajoana per dir-li d’ alguna manera)


Es tracte d’ un Avenc o Pou aparegut recentment, no apareix en el catàleg de cavitats de Sant Llorenç ni ha estat topografiat. Aparentment, sembla una esquerda o xemeneia de les tant típiques del parc formades entre grans blocs de conglomerat; amb una boca d’ entrada d’ uns 40cm, es baixa per una estreta i vertical xemeneia (a ull, s' intueixen un mínim de 8m de fondària).

Com q no hi baixaré per que no puc... el podeu trobar al terme municipal de Rellinars, passat el Mas Casajoana pujant en direcció al camí que porta del Ginebral als Hostalets de Daví; i un cop passat el mas, en el segon trencall a mà esquerra (trobareu una fita blanca amb un escut de la diputació de Barcelona i les pilones de ferro d’ una cadena), seguiu aquest camí i avanç d’ arribar al torrent principal i arran del mateix camí, a la dreta hi trobareu la cavitat. A uns quants metres per sota del turó i en el torrent hi ha la Font de Casajoana.

PLEASE si algú hi baixa q faci una topo cutre i me la passi ... hi baixaria encatadíssim però serà que no es possible.

Les Coordenades son: N. 41º 39.204’ E. 001º 35.798’ Altitud 490m EPE + - 9m (Marge d’ error)




Pou de Can Martorell (Montserrat)

No es tracte d' un Avenc sinó d' un antic pou fracassat, de boca oval i amplia, els 3 primers metres son excavats en l' argila i el llim rocós d' un torrent i per tant de parets inestables.
Seguidament s' introdueix entre grans blocs de conglomerat fins a assolir una cota de fondària de -14m i un recorregut aproximat d' entre 20 i 30m; sense formacions càrstiques i de poc interes espeleològic fou explorat per única vegada durant la dècada dels 40, en l' exploració hi participà un membre de la comunitat de monjos de Montserrat.

Coordenades: N. 41º 36.993' E. 001º 48.240' Alt. 471m EPE. + - 13m



Avenc de Can Martorell (Montserrat)


Actualment desaparegut ja que aparegué en mig d' un camí i fou soterrat. A uns 300m en direcció Est del pou de Can Martorell aparegué essent un petit forat que després de ser excavat per una màquina
durant l' arranjament del camí, resultà ser un avenc prometedor. La boca prou amplia, s' obria entre grans blocs de pedra formant dos grans graons desplomats; la fondària i recorregut no es van poder determinar ja que es va haver de tapar en pocs dies. El Pare Guiu, monjo de Montserrat, premi Sant Jordi per les seves tasques paleontològiques i de recerca històrica i membre de l' equip que baixà al pou de Can Martorell als anys quaranta; arrencà algunes mostres de formacions càrstiques de l' entrada, resultant ser estalactites de calcita cristal·litzada.

Coordenades: N. 41º 36.987' E. 001º 48.376' Alt. 540m EPE +- 6m